Nyttig viden: Hvad koster det at have en pool?

Nyttig viden: Hvad koster det at have en pool?
29. november 2019 Anders Koch Sørensen
I Nyttig viden
Hvad koster det om måneden at have swimming pool? Det forsøger vi at besvare her

“Hvad koster det at have en swimmingpool?
Altså, de månedlige udgifter. Bare sådan cirka.
Så vi ved det nogenlunde … “

Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål, som er svært for os at give et entydigt svar på.
Læs med herunder, hvorfor vi synes, det er så utroligt svært at lave et præcist estimat af de månedlige udgifter.

Det afhænger nemlig af rigtig mange variable faktorer.

Dog kan vi lige starte med at slå fast, at der naturligvis løber lidt udgifter på, når man har den hverdagsluksus, det er at have en swimmingpool i haven. Det er ingen hemmelighed, og kommer helt sikkert heller ikke som en overraskelse for hverken nuværende poolejere eller de der går og drømmer om en swimmingpool.

Strømforbrug

Vi kan starte med udgifterne til strøm. Det er nemlig her, for langt de flestes vedkommende, at den mest iøjefaldende udgift ved at være poolejer ligger gemt. Poolens motorrum, som er den teknik, der sørger for, at badevandet altid har en behagelig temperatur, er dejlig rent og har den fantastiske krystalblå farve, bruger nemlig strøm til at udføre sine opgaver.

Opvarmning af poolen

Vi anbefaler altid vores kunder, at de får tilsluttet en eller anden form for varme til deres swimmingpool. Det gør vi, da vi af erfaring ved, at poolejere får brugt deres pool meget mere, hvis de kan holde en nogenlunde stabil temperatur i poolen. Der er forskellige muligheder for opvarmning; veksler koblet til eksisterende varmekilde, solfangere eller varmepumpe.

Varmepumpen bruger strøm til opvarmning. Det gør de to andre metoder ikke. Dog kan der naturligvis være en udgift ved at opvarme med en veksler, hvis den f.eks. er koblet til fjernvarme. Her vil dit forbrug formegentlig stige. Er veksleren i stedet koblet til et jordvarmeanlæg, vil opvarmningen af swimmingpoolen med veksler være favorabel.

Varmepumpe

Varmepumpen er en teknologisk raffineret måder at varme poolen op på. Der har de seneste år været en rivende udvikling på netop disse produkter. De nyeste varmepumper er f.eks. WiFi-kompatible, hvilket betyder, at de kan styres via en app på din smartphone. Nogle vil mene, at det er unødvendigt, men vi synes det er en lækker feature.

Varmepumpe swimmingpool fra Gullberg & Jansson som er Wifi kompatibelSe eksempelvis vores G&J varmepumpe fra Q-serien her. 

Virkningsgraden eller varmefaktoren (COP) på de moderne varmepumper er særdeles høj, nemlig helt op til 7,1. Det betyder helt konkret, at for hver 1 kWh tilført el-energi, så genererer varmpumpen en varmeeffekt på op til 7,1 kWh. Samtidig har de mest moderne varmepumper en inverter, som gør, at varmpumpen ikke kører med fuld effekt hele tiden, men vurderer, hvor meget effekt, der er nødvendig for at holde temperaturen stabil.

Vi har et rigtig godt samarbejde med Gullberg&Jansson, som leverer højkvalitetsvarmepumper til fornuftige priser. De har en høj virkningsgrad, et lavt lydniveau, benytter det miljøvenlige kølemiddel R32 og så har de en lang garantiperiode.

Se vores varmepumper fra Gullberg&Jansson her.

Udgift til opvarmning af poolen ved varmepumpe

Man siger, at en varmepumpe som tommelfingerregel i gennemsnit bruger for omkring 4.000 kroner i strøm, for at varme poolen op til 28 grader i perioden juni-juli-august.

Men men men …

Det kommer igen an på forskellige faktorer.

Hvor stor en swimmingpool skal opvarmes?

Størrelsen har naturligvis stor indflydelse på, hvor meget strøm en varmepumpe skal bruge for at opvarme vandet.

Hvor er swimmingpoolen placeret?

Er poolen f.eks. placeret, så den er vindpåvirket? Vinden har en ekstrem evne til at afkøle vandet, så er poolen placeret et sted, hvor vinden nemt kan få kontakt med vandoverfladen, så er er der større varmetab end, hvis den er placeret i læ.

Hvor godt isoleret er poolen?

Der er stor forskel på, hvor godt en swimmingpool er isoleret. Er det en billigere model eller er den hjemmestøbt, kan der være sparet netop på denne del af konstruktionen, og det kan mærkes på varmetabet. Påtænker du en Central-pool eller glasfiber pool, er du sikker på at få en virkelig godt isoleret pool.

Er der nogen form for overdækning på poolen?

Der bør som minimum være et termotæppe eller termocover over poolen, som vil forhindre varmen i at forsvinde direkte op i luften. Specielt om natten vil poolen tabe temperatur, som f.eks. en varmepumpe skal opvarme næste dag. Herudover vil en overdækning også reducere fordampning af vandet i poolen. Du kan også dække poolen til ved hjælp af et lamelcover eller et pooltag.

Og hvis poolen har en overdækning, hvor god er du så egentlig til at huske at overdække poolen? Måske du synes, at poolen tager sig bedre ud uden overdækning, og derfor lader du poolen stå uden overdækning i længere tid?

Nova Comfort pooltag fra Gullberg & Jansson i Antracit gråDu kan eksempelvis vælge et stilfuldt pooltag som Nova Comfort fra G&J.
Her får du alle fordelene ved at have din pool overdækket, samtidig med at du stadig kan komme til at se lyset fra din pool om aftenen.

Hvordan er vejret?

Vejrforholdene spiller også ind. Har der været en periode med ekstrem blæst eller har det været helt vindstille? Har det regnet ekstra meget? Regnvand har en ca. temperatur på 5-7 grader, og det er derfor betydeligt koldere end vandet i swimmingpoolen. Hvilket igen bringer os tilbage til, hvilken overdækning du har på poolen? Pooltaget vil holde nemlig også holde regnvand væk fra poolen, hvor et termocover ikke vil holde regnvand væk.

Hvor lang er din poolsæson?

Benytter du poolen i juni-juli-august eller ynder du at have poolen kørende i flere måneder om året? Måske hele året rundt? Det har stor betydning for den “månedlige udgift” ved at have pool.

Hvilken temperatur finder du mest behagelig at bade i?

Måske du synes at 28 grader er for varmt, og hellere vil have 25 grader? Eller måske du synes at 28 grader er for lidt, og gerne vil have en enkelt grad mere? Det er helt individuelt, hvilken temperatur vi finder bedst.

Men alle ovenstående variabler har indflydelse på, hvilket strømforbrug en varmepumpe har. Og fælles for dem alle er, at det er faktorer som kan variere fra uge til uge, måned til måned og år til år, og dermed give forskelligt forbrug.

Se nogle af vores populære produkter her

Cirkulationspumpe

Cirkulationspumpen eller poolpumpen sørger for cirkulation i vandet, og er med til at rense vandet og holde poolen fri for urenheder. Det er også poolpumpen, som sørger for, at du kan støvsuge poolen ved at tilslutten en vakuumslange til skimmeren. Det vil sige, at det er meget vigtigt, at denne pumpe er dimensioneret efter poolens størrelse, og ikke bliver for lille.

Poolpumpen benytter strøm, når den kører.

Derfor har det betydning for forbruget, hvor stor en pool du har. Jo større pool, jo større pumpe skal du bruge. Derudover kommer det an på om poolpumpen har et eller flere trin, og om den har timer, så den ikke kører døgnet rundt.

En poolpumpe med flere trin kører ikke med fuld effekt hele tiden, hvilket sparer på strømmen. Har du allerede en poolpumpe, hvor der kun er et trin, kan du undersøge muligheden for at få koblet en Frekvensomformer på, som vil sænke forbruget på pumpen betydeligt.

Cirkulationspumperne kører ofte med en udgangseffekt på mellem 0,37 kW og 1,5 kW, og de skal ifølge anbefalingerne sørge for at den samlede poolvandsvolumen renses mindst fire gange i døgnet.

Automatisk kemi- eller saltanlæg

Flere og flere poolejere får fuldautomatiske anlæg til at sørge for desinficeringen af vandet i poolen. Det er virkelig nemt at være poolejer med et kemianlæg eller et saltanlæg. Og derfor er der også mange som vælger denne løsning.

Systemerne tager selv vandprøver og doserer selv kemien, så poolen altid står med krystal klart vand.

De nyeste anlæg er WiFi-kompatible, og kan styres via en app. Det betyder, at du hele tiden har kontrol og mulighed for at ændre indstillinger på anlægget.

Det er begrænset, hvad systemerne benytter af strøm.

Pool Manager Analyt 2 er et super godt kemianlæg til både private og offentlige pools
Se eksempelvis denne smarte Pool Manager som, udover vandpleje, også kan udføre andre opgaver som
styring af cirkulationspumper, lys, varmesystemer, fontæner mm.

Modstrømsanlæg (svømmetræner)

Mange vælger at få installeret en svømmetræner i poolen, så du kan svømme lange distancer i poolen uden at skulle vende konstant. Sådanne anlæg benytter også strøm, når de benyttes.

Poolrobot

En poolrobot kan rengøre bunden, siderne og vandlinjen på poolen. De kører typisk et eller flere programmer, hvorefter de kan løftes op og beholderen kan tømmes. Disse robotstøvsugere til pools kører også på strøm, og har et mindre forbrug.

Samlet strømforbrug for en swimming pool

Det er dermed rigtig svært at give et estimat af, hvor meget strøm der bruges, når man har en pool. Vi hører mange forskellige niveauer, som allesammen relaterer sig til de valg som poolejeren har truffet omkring udstyr og teknik.

Men det er vores indtryk, at en poolejer i gennemsnit bruger i alt 6-8.000 kroner om året i strøm.

 

Forbrug af kemikalier

I forhold til brug af produkter til desinficering af poolvandet, så tegner sig samme billede som med elforbruget. Det kommer nemlig helt an på en masse forskellige faktorer:

  • Vind og vejr?
  • Størrelse på poolen?
  • Hvor ofte poolen benyttes og af hvor mange?
  • Hvor gode I er til at tage bade inden poolen benyttes?
  • Hvor lang er poolsæsonen hjemme hos jer?
  • Hvordan er poolen overdækket?
  • Er der automatisk anlæg eller tester du selv og desinficerer du selv?

Det er vores indtryk, at det i gennemsnit koster et par hundrede kroner i diverse produkter pr. måned at holde sin swimmingpool.

 

Så sammenlagt vil det koste omkring 7-9.000 kroner om året at holde swimmingpool. Men du har sikkert forstået, at den månedlige udgift, kan svinge og er svær at sætte et nøjagtigt beløb på.

Men én ting ligger helt fast!

Når vi er i dialog med vores kunder omkring emnet, siger alle:
“Jeg ved ikke helt, hvad det koster, men det er det hele værd!”

 

Har du spørgsmål til artiklen eller vil du vide mere, er du naturligvis velkommen til at kontakte os. 😊