Nyttig viden: Klorlås – Sådan undgår du det

Nyttig viden: Klorlås – Sådan undgår du det
17. juli 2019 Anders Koch Sørensen
I Nyttig viden
Pool Eksperten – Klorlås

Nyttig viden: Klorlås – Sådan undgår du det!

Vi oplever stadig pool- og spa-ejere, som har været uheldige, og har fået en klorlås i deres pool eller spa. En klorlås kommer altid ubelejligt og ofte er den besværlig at slippe af med igen.

I dette blogindlæg kan du læse, hvad en klorlås helt nøjagtig er, hvorfor den oftest opstår, hvordan du slipper af med den, og naturligvis hvordan du helt undgår at slås med en klorlås.

Hvorfor virker min klor ikke?

Der kommer jævnligt kunder ind i butikken og siger: “Jeg har kommet masser af klor i min pool, men det hjælper ikke. Jeg forstår det simpelthen ikke“.

Hvis du har tilføjet klor til din pool eller udespa, og du ikke kan måle ændring i klorindholdet, bør det få dine alarmklokker til at ringe.

Hvad er en klorlås?

Påvirkes klorindholdet i vandet ikke på trods af, at du tilfører klor, er du med stor sandsynlighed blevet udsat for en klorlås.

Og det er dermed ikke dit klorprodukt, som er dårligt eller lignende, men en tilstand, hvor cyanursyre indholdet i poolvandet er så højt, at det simpelthen gør kloren ineffektiv.

Cyanursyre er en stabilisator, som faktisk er en nødvendighed og en stor hjælp til optimalt badevand – dog i de helt rigtige mængder. Den gør nemlig det, at den stabiliserer den frie klor.

Cyanursyre findes i de stabiliserede klortyper. Dette er typisk for klortabletter/klortabs. Og derfor skal du være ekstra opmærksom på cyanursyre indholdet, når du benytter de stabiliserede klortyper.

Niveauet for stabilisator eller cyanursyre i din pool eller spa anbefales at være mellem 25 – 50 mg/L! Det må ikke overstige 80 – 100 mg/l.

Du kan måle cyanursyre indholdet med den digitale måler: Poollab 1.0 måleapparat. Og du kan dermed nemt stille en diagnose for poolvandet.

Pool Lab måler

 

Hvorfor har jeg fået klorlås?

Med stor sandsynlighed har du benyttet stabiliseret klor (klortabletter eller klortabs), som har fået syreniveauet til at stige. Cyanursyre fordamper ikke, binder sig ikke til organismer eller lignende. Derfor forsvinder det ikke igen, når det først er tilføjet.

Bemærk, at du ikke får klorlås, fordi du benytter de stabiliserede klortyper, men fordi de er blevet benyttet over en længere periode.

Hvordan slipper jeg af med min klorlås?

Det kan være nødvendigt at tappe halvdelen af vandet af poolen, og derefter tilsætte ny vand til poolen, som dermed vil få syreniveauet til at falde. Det er en omstændig metode, men klart den mest effektive.

Herefter skal poolvandet chokkloreres for at få klorniveauet op. Her skal du benytte ustabiliseret klor!

Klor Super Chock til vandbehandling af pools

Følg vores guide til opstart af pools

Hvordan undgår jeg klorlås i fremtiden?

Har du været udsat for klorlås eller frygter du, at du kan få en klorlås, kan du gøre forskellige ting for at sikre dig, at det ikke sker (igen).

 1. For det første anbefaler vi, at du hovedsagligt klorere ved at bruge ustabiliseret klorgranulat. Alternativt kan der bruges ustabiliseret klortabs, hvis du bedst kan lide denne form for dosering.
 2. Du kan få installeret et automatisk kemianlæg, som holder styr på dine vandværdier. Du slipper for at tænke på klorlås, det er nemt i hverdagen, og hvis du tager afsted på ferie holdes vandværdierne optimale mens du er væk. Du skal blot sørge for at fylde beholderne op, så klarer teknikken resten.
 3. Du kan benytte et alternativ til klor, når du desinficerer poolvandet. Det vil sige, at du skifter kloren ud med f.eks. Aktiv Oxygen.
  En af fordelene ved at desinficere vandet med aktiv ilt, er at der ikke opstår lugtgener. Der kommer derfor ingen irritation i øjnene, slimhinderne eller på huden, som der kan gøre med klor.
  Derudover er aktiv ilt et bedre alternativ for miljøet. Klor danner forbindelser i rensningsanlæggene, som kan ophobes i levende organismer og som det kan tage naturen lang tid at nedbryde, når de slipper ud i vandmiljøet.
 4. Du kan konvertere fra klor til saltvandpool. Det betyder, at du installerer et saltanlæg (klorinator), som selv producerer klor til poolen. Fremstilling af eget klor med en saltklorinator er populært, fordi det gør det lettere at holde poolen. Saltklorinatoren mindsker indholdet af bundet klor i vandet. Dette giver blødt, behageligt og krystalklart poolvand med mindsket irritation for hud og øjne.
  Saltklorinatoren er nem at installere og anvende på bådenye og eksisterende pools. Det kan dog betyde, at du skal udskifte en del af din poolteknik, da ikke al teknik og rørføring er beregnet til saltvand.

Hos Pool Eksperten står vi altid klar til at hjælpe dig med din vandbehandling. Har du mistanke om en klorlås, er du altid velkommen til at kontakte os for rådgivning eller service.

Hvis du ikke mener, at det er en klorlås, som er synderen, kan du her læse andre diagnoser, som er årsag til at poolvandet ikke står knivskarpt:

Optimal vandkvalitet i poolen

God læselyst!

 

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 72 20 66 61 eller benytte vores formular herunder, hvis du har spørgsmål eller ønsker vores hjælp eller vejledning.

Kontakt formular

Du er altid velkommen til at kontakte os. Du kan bruge formularen herunder.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.