Nyttig viden: Licens til udgangsstoffer

Nyttig viden: Licens til udgangsstoffer
7. juli 2021 Anders Koch Sørensen
Pool Eksperten – Licens til udgangsstoffer

Nyttig viden: Opbevarer du kemikalier skal du måske have en licens

Ny lov for Svovlsyre og Saltsyre

What??? Yes, den er god nok. Den 1. februar 2021 trådte en ny EU-forordning i kraft, og den dikterer nye regler for opbevaring af visse typer kemikalier, som ellers har været brugt i en menneskealder af poolejere.

Hvad betyder den nye EU-forordning for mig?

Den nye EU-forordning har kun betydning, hvis du opbevarer særlige kemikalier til pleje af dine vandværdier.

Det drejer sig f.eks. om svovlsyre, som mange poolejere benytter til at nedsænke pH-værdien med.

Så har du et kemianlæg eller en saltklorinator, som har automatisk justering af pH-værdi? Så er du med høj sandsynlighed berørt af den nye forordning.

Hvorfor pokker nu disse strenge regler

Den nye EU-forordning, som faktisk har det fine og tekniske navn: Forordning 2019/1148 om udgangsstoffer, har til formål at gøre det endnu sværere for terrorister at fremstille hjemmelavede eksplosiver.

Derfor har EU følt, at det var nødvendigt at øge kontrollen med visse stoffer som i de korrekte koncentrationer og mængder kan bruges netop til at fremstille sprængstoffer.

De mener derfor ikke, at det skal være tillade for en almindelig borger, at erhverve, indføre, besidde eller anvende visse udgangsstoffer til eksplosivstoffer i koncentrationer, som vurderes kritiske i forhold til at fremstille sprængstoffer.

Dog kan der imidlertid indhentes tilladelse, hvis ovenstående er til et lovligt formål samt forudsat, at man har licens hertil.

Våbentilladelse? For at opbevare kemi?

Tja, nej men formularen ligger samme sted. Faktisk er det sådan, at der skal søges tilladelse til opbevaring af f.eks. svovlsyre via politiet. Ikke lokalt politi, men online lige her: Politiets online formular.

Gælder det alle kemikalier?

Nej, det gælder ikke alle kemikalier. Og det gælder heller ikke svovlsyre, hvis koncentrationen er lavere end 15%.

Det vil sige, at hvis du ikke ønsker at bøvle med at søge licens, kan du blot indkøbe 14%. Dette må du godt må opbevare og bruge i din swimmingpool.

Hvad koster en licens til udgangsstoffer?

Licensen til udgangsstoffer er pt. gratis. Dog kan der komme et gebyr på sigt, som ikke må overstige omkostningen ved at udstede licensen.

Skal jeg vise min licens, når jeg køber kemi?

Ikke hvis du blot vil købe en spand pH-minus eller hvis du vil købe en dunk svovlsyre 14%. Men hvis du ønsker at erhverve en dunk svovlsyre eller hydrogenperioxid, som har en højere koncentration end grænseværdien fastsat i forordningen, så skal du kunne dokumentere, at du har tilladelse ved at fremvise licens til udgangsstoffer, legitimation og eventuelt underskrive en erklæring om udgangsstoffernes benyttelse.

Kan jeg købe online?

Principielt ja.

Dog har vi valgt ikke at tilbyde online salg af udgangsstoffer i øjeblikket. Men på sigt vil det blive tilgængeligt. Når vi modtager ordren vil vi besvare med en e-mail, hvor vi beder om den nødvendige dokumentation. Der vil blive lavet en grænse for mængde, men ellers vil det kunne købes som andre kemikalier. Det vil sige, at det bliver leveret med ADR (farligt gods) og derfor vil leveringsomkostningerne være identiske med klor og lignende vandplejeprodukter.

Hos Pool Eksperten står vi altid klar til at hjælpe dig med din vandbehandling. Har du spørgsmål omkring forordningen eller til hvad du må og ikke må, er du altid velkommen til at kontakte os for rådgivning eller service.

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 72 20 66 61 eller benytte vores formular herunder, hvis du har spørgsmål eller ønsker vores hjælp eller vejledning.

Kontakt formular

Du er altid velkommen til at kontakte os. Du kan bruge formularen herunder.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.