Nyttig viden: Sandfilter til poolen

Nyttig viden: Sandfilter til poolen

Nyttig viden:  Alt du skal vide om sandfilter til poolen

Værd at vide omkring sandfiltre til swimmingpool

ER ET SANDFILTER IKKE BARE ET SANDFILTER? 🤔
Det korte svar er; Nej!

🚨 ADVARSEL 🚨
Nu bliver det lidt nørdet, men ikke desto mindre, belyser det et vigtigt aspekt i hele poolens flow-system.

OBS!
Hvis du ikke føler for at nørde filtrering eller se webinaret, så tag i det mindste dette med:
Filterstørrelsen har kæmpe betydning for din vandkvalitet.

Dette webinar fra Dryden Aqua går i dybden med hele hardwaredelen af filtrationen.

Dominik fra Dryden Aqua er muligvis en af de mest erfarne og vidende personer i pool-branchen.
Når du ser webinaret, mærker du tydeligt Dominiks kærlighed til egne produkter, og han er uundgåeligt biased, men alle produkter testes seriøst op mod konkurrenternes for at retfærdiggøre deres suveræne performance.

Hvis du ikke vil se hele webinaret, så har vi gjort, så du slipper. Vi har ligeledes angivet, hvor i webinaret snakken falder på emnet vi beskriver, så du hurtigt kan oppe ind og høre mere.

Herunder er nogle af de vigtigste punkter om hardware i poolens flow-system; nemlig sandfilteret.

Og det handler nemlig udelukkende om filteret og ikke så meget om filtermediet, som forsøges holdt udenfor ligningen, selvom de to aspekter går hånd-i-hånd.

3 vigtige faktorer for optimal filtrering af poolvandet

I forhold til optimal filtrering er der 3 vigtige faktorer, som man skal holde for øje:

  1. Filtermedie højde (Se Youtube-video ved: min 7:30)

    Som udgangspunkt gælder det, at jo højere filter des bedre filtrering.
    Ved højere filtre øges filtermedie højden og dermed øges effektiviteten af filtreringen.

  2. Filterhastighed (Velocity) (min 8:55)

    Man oplever et drastisk fald i filtreringsevnen, jo hurtigere dit vand løber igennem filteret. Så ved højere hastighed vil større partikler få lov at passere igennem filtermediet og retur til poolen.

    I klippet kan det ses, at der ved test på 5 m/h filtreres 2-3 micron partikler væk med 97% effektivitet.
    Altså hele 97% partikler ned til 2-3 micron filtreres væk, når hastigheden er lav på 5 m/h.

    Derimod ved f.eks. 40 m/h er vi nede på ca. 75%.

    Vi ønsker at poolvandet mere “siver” igennem filtermaterialet og ikke bliver presset eller trykket igennem.

  3. Vandets hårdhed (min 11:35)

    Denne faktor kan måske overraske mange af vores læsere; nemlig at blødt vand er sværere at filtrere end vand der har mere almindelig hårdhed? Det er sværere at filtrerer små partikler fra i blødt vand.

Er der nogle af disse faktorer, som du har taget højde for, da du valgte størrelsen på dit sandfilter?

 

Hos Pool Eksperten benytter vi altid Protools fra Welldana til at beregne størrelsen på et filter. Du kan teste dit setup ved at følge dette link:

https://www.welldana.dk/beregnere

Returskyl af sandfilter

Dernæst er BACKWASH (Returskylning af filteret) et tungtvejende punkt i den optimale filtrering. Et punkt som mange poolejere måske tager ”for let på”.

Som udgangspunkt skal alt der kommer ind i filteret også ud af filteret ellers ophobes der sedimenter og opbygges biofilm i filteret.

Et filters evne til at returskylle og dermed rense sig selv er heller ikke ”bare”. Filterets design og indretning har stor betydning for i hvor stor grad at filteret returskylles effektivt.

Det som er helt essentielt for en effektiv returskylning er udvidelse af filtermedie sengen, altså at filtermedie udvider sig i højden eller som de siger ”Expansion of filter media bed” (min 13:20)

Det kræver at filtermaterialet rejser sig/ udvider sig med ca. 20% før der kan opnås en tilstrækkelig returskylning. Og man ønsker at se dette ske over hele filterets overflade.

Skru op for hastigheden på poolpumpen ved returskyl

Husk hvis du har en variabelhastighedspumpe at skrue op for hastigheden, når du returskyller. (min 15:45) Det kræver hastighed for at løfte filtermediet. Mange glemmer dette, men det er afgørende for at filtermediet løfter sig og skidtet kan slippe mediet og blive transporteret til afløb.

Sandfilterets design har betydning for filtreringsevnen

Vi har fastslået at et højt filter er at foretrække sammenlignet med et lavt filter, da det øger mængden af filtermateriale som vandet skal passere, men derudover er der andre designmæssige forhold, som også spiller ind på effektiviteten af filteret.

Diffuseren:

Diffuseren er den del, som sidder øverst på center-røret inde i filteret. Den har oftest udformning som en paddehat og har til opgave at sprede og fordele vandet ud over filtermaterialet, og sørger dermed for at filtermaterialet pakker sig korrekt og får en flad overflade (min  20:40).

Lateraler:

Lateralerne sidder i bunden af filteret og er monteret på center-røret og peger ud mod filteret ydervæg og danner nærmest pizza-slices. Det er gennem disse at vandet dirigeres rent og filteret retur til poolen efter at have passeret igennem filtermaterialet.

Antallet af lateraler er ekstremt vigtigt. Jo flere des bedre. Eller jo flere pizza-slices jo bedre. Grunden til dette er, at det giver færre såkaldte døde områder i filteret.

Et dårligt indrettet filter med for få lateraler giver en ”kogende returskylning” (min: 26:25).

En kogende returskylning = Ingen filtermedie udvidelse ⇒ Dårligere rensning af filteret ⇒ Ophobning af sedimenter og biofilm i filteret ⇒ Dårligere vandkvalitet ⇒ Øget forbrug af vandplejemidler.

Længden på lateralerne har også betydning. Jo længere des bedre (min 29:25). Faktisk bør den helt gå helt ud til filterets ydervæg. Dog stiller det krav til designet, når lateralens længde øges. Det er nemlig svært at designe en lang lateral, som giver lige store mængder vand på hele lateralens længde. Ofte vil der ske det, at størstedelen af vandet vil ledes ud først på lateralen, hvilket efterlader mindre vand for enden af lateralen og dermed dårligere returskylning af filter langs siderne.

Perfekt lange lateraler i sandfilteret til poolen
Her kan du se lange lateraler som går helt ud til hvor filterets ydervæg formes op.

Hvis du f.eks. køber et Ø640 mm filter med korte lateraler svarer filterarealet umiddelbart kun til et filter med diameter Ø400 mm. Du betaler for Ø640 mm, men får kun kvaliteten af et Ø400 mm filter. Det mindre filterareal øger filterhastigheden, hvilket er skidt for effektiviteten (min 36:30).

Ligeledes er heller ikke stjerne-lateral-indretningen en gevinst for dig. Der sker ophobning i bunden af filteret (min 32:15).

Dyssebund i filteret

Derimod er dyssebunden (alternativ til lateraler) at foretrække, når det kommer til effektivitet og performance (min 33:20). Det er langt mere effektivt, men også en hel del mere omkostningstungt. Dyssebund koster nemlig mere end lateral bund. Ligesom det gælder for lateralerne har indretningen af dyssebunden også en betydning.

Dyssebund i sandfilter. Den absolut bedste løsning.Her kan du se en dyssebund, som er at foretrække. Billede lånt af Calplas.

60 dyser pr. m2 er en god tommelfinger-regel i forhold til mængden af dyser i filterets bund (min 34:50).

Det er altid en god idé at vælge et filter med et skueglas. På den måde har du en mulighed for at tjekke filtermaterialet, når det returskylles (om det hæver sig eller koger) og når der filtreres (at filteroverfladen er jævn og flad).

 

Pool Eksperten er gerne behjælpelig med beregning af det korrekte filterstørrelse. Vi forhandler både filtre med lateraler og dyssebund.

Kontakt os på 72 20 66 61 for tilbud eller benyt vores kontaktformular.

Fandt du svar på dit spørgsmål?

Disse artikler kan måske være interessante for dig?

Kommentar (0)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*